KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Grozahn Daktilar
Country: Martinique
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 5 October 2004
Pages: 434
PDF File Size: 1.90 Mb
ePub File Size: 13.2 Mb
ISBN: 175-2-22781-194-2
Downloads: 77241
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shajas

Beberapa lehah lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar. Terdapat tiga atau empat spesies Apis timur. Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Terdapat pelbagai subspesies yang telah menyesuaikan diri dengan persekitaran geografi dan iklim setempat, dan tidak lupa juga dibiakbakakan strain-strain kacukan seperti lebah Buckfast.

Asal-usul lebah madu prasejarah ini tidak semestinya menunjukkan bahawa genus ini berasal dari Eropah, sebaliknya hanya kebetulan ia wujud di situ ketika itu.

Hanya ada satu spesies yang dikenali dalam subgenus Megapis. Lebah buruh dan ratu pula lahir daripada telur tersenyawa, oleh itu mempunyai ibu dan bapa sekali.

Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam gua ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan oleh itu mematahkan aliran gen.

Hanya terdapat satu spesies fosil yang didokumenkan dari Dunia Baru, iaitu Apis nearctica yang diketahui daripada satu spesimen yang berusia 14 juta tahun dari Nevada. Tugasan lain yang dilakukannya termasuk menyediakan jeli raja untuk makanan ratu dan anak-anak lebah, membersihkan haif, membina kom, mengawal haif dan lain-lain. Dicapai pada 2 April Barangkalinya ia berasal dari kawasan tropika timur Afrika dan tersebar dari situ ke Eropah Utara dan juga ke arah timur sampai Asia di banjaran Kiloni Shan.

Ia membina sarang yang amat kecil dan terbuka di atas pokok dan pokok renek. Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit. Diambil daripada ” https: Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.

  ATRESIA DE COANAS EN PEDIATRIA PDF

Sarang lebah haif moden juga membolehkan penjaga lebah untuk mengangkut lebah dari tempat ke tempat untuk maru pendebungaan hasil tanaman serta menggalakkan perusahaan menternak lebah secara besar-besaran.

Dalam pesekitaran tertentu, debunga lebihan boleh dikumpul dari sarang A. How the Honey Bee Shaped a Nation. Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data”. Lebah diafrikakan juga dikenali dengan jolokan “lebah pembunuh” merupakan kacukan lebah madu Eropah dan salah satu subspesies asal Afrika iaitu A. Semua spesies Apis yang wujud dikumpul madunya oleh kaum orang asli untuk dimakan, tetapi hanya madu buatan Apis mellifera dan Apis cerana yang dimanfaatkan secukupnya untuk tujuan komersil.

Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding lebah betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid.

Tugas utamanya ialah mengeluarkan telur. Pemelihara kelulut lrbah kelulut bagi menuai madu dan produk haif yang koloi termasuklah propolisdebungadan lilin lebah. Lebah madu Eropah membawa debunga pulang ke sarang.

Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Apis breviligula Apis dorsata Subgenus Apis: Propolis atau pelekat lebah diperbuat daripada resin, balsam dan sap pokok. The University Press of Kentucky.

Ia mengawan dengan lebah jantan di udara. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur. Lebah madu sebagai satu kumpulan nampaknya berpusat kloni di Asia Tenggara dan Asia Tenggara termasuk Filipinakerana semua kecuali satu i.

Apini Latreille Biasanya, ia membina indung yang terbuka pada dahan pokok tinggi, cenuram, ataupun bangunan. Lebah Koschevnikov Apis koschevnikovi yang kemerahan dari Borneo menonjol sekali; barangkalinya ia bersusur galur daripada pengkolonian terawal lebah madu yang bersarang dalam gua di pulau tersebut. Lebah madu Julat zaman: Propolis digunakan oleh manusia sebagai suplemen kesihatan dan juga bahan kosmetik.

  BOIMELA 2015 PDF

Terdapat sebilangan kecil mendapan fosil yang diketahui di Asia Selatan, iaitu yang dipercayai sebagai asal-usul lebah madu, apalagi makin kurang pula yang telah dikaji secara menyeluruh.

Koloni Lebah Madu

Bagi penternak lebah madu, mereka memeriksa haif sekurang-kurangnya seminggu sekali. Sengatnya biasanya tidak mampu menembusi kulit manusia, maka sarang dan kerumun lebah boleh ditangani tanpa memakai banyak kelengkapan perlindungan. Memandangkan bilangan alel seks adalah terhad kira-kira 18 diketahui dalam Apismaka besar kebarangkaliannya bahawa ratu akan mengawan dengan lebah jantan yang mempunyai alel-alel seks yang serias dengan salah satu alel seks pada ratu itu.

Sengat itu dan pundi bisanya juga dibentuk khas agar mudah mencabut diri dari badan selepas menyengat autotomiapalagi anggota sengat itu mempunyai perototan dan ganglion tersendiri yang membolehkannya untuk terus menyalurkan bisa selepas terputus.

Jika kedua-dua alel seks adalah seiras, lahir pula lebah jantan diploid yang mandul dan tiada sengat, dan oleh itu perlu disingkirkan selepas menetas. Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Lilin ini digunakan untuk membentuk dinding dan pelitup indung. Hanya dua spesies lebah madu yang benar-benar dibela jinak ; salah satunya Apis mellifera paling lewat sejak zaman pembinaan piramid Masudan hanya spesies itulah yang ditaburkan secara luas menjangkau kawasan asalnya. Lebah Megapis amat garang dan mampu menyengat lebqh manusia sampai mati jika diganggu.

Peratusan lebah jantan dalam koloni sangat kecil. Apis cerana Apis indica Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah.

Lebah-lebah Apis yang terawal muncul dalam rekod fosil pada sempadan Eosen — Koloin juta tahun dahulu dalam mendapan Eropah. Kasta ini penting kerana tugas utamanya ialah mengumpul nektar madu dan debunga.